Grab the widget  IWeb Gator

Wednesday, July 3, 2013

BR1M VS BLSM


DI MALAYSIA BR1M DI INDONESIA BLSM
BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA - BR1M
Datuk Ahmad Maslan memberitahu Dewan Rakyat hari ini Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang dinaikkan kepada RM1,200 mampu menyara isi rumah selama dua bulan, berbeza dengan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengatakan wang BR1M sebanyak RM500 boleh bertahan selama setahun.

Semasa pemberian BR1M 2.0 pada Februari lalu, Najib berkata sekiranya RM500 dibahagikan kepada 12 bulan setiap bulan satu isi rumah akan memperoleh RM41.60 dan ia mencukupi untuk menyara mereka selama setahun. Teruskan baca disini

BANTUAN LANGSUNG SOSIAL MASYARAKAT - BLSM

Lembaga peneliti Prapancha Research mengungkapkan Bantuan Langsung Sosial Masyarakat (BLSM) yang didistribusikan kepada masyarakat miskin sebagai kompensasi kenaikan harga bahan bakar minyak bersubsidi diduga kuat lebih bermuatan politis. Momentum pembagian BLSM menjadi "kuda tunggang" baru untuk menggiring para pemilih pada Pemilihan Umum 2014.

Direktur Eksekutif Prapancha Research, Geger Riyanto, mengatakan riset mereka terhadap isu BLSM di media sosial Twitter menunjukan adanya lima tokoh yang ikut memanfaatkan BLSM sebagai "kuda tunggangan." Mereka menaikkan popularitas mereka pada Pemilu 2014. Kelima tokoh itu adalah Dahlan Iskan, Tifatul Sembiring, Hatta Rajasa, Gita Wirjawan, dan Suswono.
"BLSM akhirnya hanya menguntungkan pemerintah dan dijadikan panggung aksi pencitraan para aktor politik," kata Geger di Media Center Kampus Universitas Indonesia (UI), Depok, Kamis. Teruskan baca disini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP Ten Minggu INI

Paling Popular