Grab the widget  IWeb Gator

Friday, November 25, 2011

5 orang suspek bersama seorang ‘dalang’ kad pengenalan utk warga asing

Pihak polis bersama Pemuda PAS dan penduduk setempat telah berjaya menahan 5 orang suspek bersama seorang ‘dalang’ yang memberi kad pengenalan kepada warga asing dalam kejadian yang berlaku di Pusat Latihan KIWA berhampiran tepi lebuh raya menuju Lapangan Terbang Antarabangsa [KLIA] daripada IPD Sepang semalam.

Didapati ‘dalang ’tersebut adalah orang yang sama terlibat di dalam penganjuran “Kursus Keusahawan” di Astana Dugang Desa Putra, Sepang pada 12 Oktober yang lalu. Dalam kejadian tersebut, polis menahan kelima-lima suspek yang mempunyai kad pengenalan KOD 71. Seorang penduduk tetap yang berjaya ditahan oleh orang awam berjaya melarikan diri.

Ekoran daripada kejadian ini, Pemuda PAS menuntut penjelasan daripada Menteri Dalam Negeri untuk memberikan penjelasan terhadap kejadian yang berlaku ini. Pemuda PAS telah membongkar kes seperti ini sebanyak dua kali berturut-turut pertamanya pada 12 Oktober 2011 di Astana Dugang dan terbarunya adalah semalam [23 November 2011] di Pusat Latihan KIWA. Pemuda PAS sangat kesal kerana pihak menteri masih lagi tidak memberikan jawapan mengenai perkara ini sejak dibongkar oleh Pemuda PAS pada kes yang pertama.

Terdapat juga aduan daripada orang awam bahawa wujudnya sindiket menjual kad pengenalan kepada warga asing. Pemuda PAS juga menuntut pihak polis membuat siasatan lanjut mengenai aduan ini kerana ianya berkaitan isu keselamatan dan maruah negara.

Mohd Adram Musa
Timbalan Pengerusi Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP Ten Minggu INI

Paling Popular