Grab the widget  IWeb Gator

Thursday, July 25, 2013

Tindakan-tindakan tidak bijak politik beginilah yang menjadi penyakit dan menjejaskan peluang Pakatan untuk menang

SAMAN PRESIDEN PAS, KERJA BANGSAT SABOTAJ PR
MENGAPA perlu saman? Jenis pemimpin atau orang politik bangsat mana yang mahu selesaikan masalah dengan menyaman pemimpin rakan partinya sendiri? Paling menjadi tanda tanya adalah mengapa isu saman Presiden PAS ini muncul dua hari sebelum hari mengundi di PRK Dun K.Besut?

Pemimpin PKR ini seolah-olah ingin membalas dendam dengan sengaja menanti saat-saat hari mengundi untuk menjejaskan imej Presiden PAS, sekaligus menjejaskan nama baik PAS sebagai wakil PR di dalam merebut Kerusi Dun K.Besut. Apakah bijak kaedah yang beliau lakukan itu? Itukah pemimpin yang kita mahu harapkan untuk mengukuhkan PR?

Isu pil kuda bukan baru. Di dalam Kongres PKR sebelum ini Ketua AMK sudah bangkitkan. Sepatutnya isu ini sudah diselesaikan dengan baik di meja perbincangan. Kita ingatkan sudah selesai kerana isu ini senyap selepas itu, tetapi muncul secara tiba-tiba disaat kita di dalam PR amat mengharapkan PAS merebut Kerusi Dun K.Besut. Sebab itu aku mahu sebut cara itu adalah cara paling bangsat di dalam politik akibat dendam kesumat, dan tidak mustahil ada agenda di sebalik itu.

Paling bangsat orang ini buat sidang media menyatakan untuk menyaman Presiden PAS di Kuala Besut, tempat kita sedang bertungkus lumus untuk menentukan kemenangan PAS. Kononnya menderita akibat dakwaan pil kuda, itu adalah alasan paling bodoh aku dengar. Selama ini beliau boleh bertahan dengan 'derita' itu, tetapi tidak tertahan menjelang dua hari hari pengundian? Memang bangsat!!

Aku juga ahli PKR, aku juga tidak setuju jika ada mana-mana dakwaan dari mana-mana pimpinan atau mana-mana ahli parti sesama kita di dalam PR menuduh orang lain sewenang-wenangnya. Sepatutnya sebagai seorang yang matang berpolitik dan di antara yang diletak sebagai calon walaupun tidak jadi, beliau sepatutnya lebih arif untuk menyelesaikan masalah yang beliau katakan sudah cukup membuat beliau 'derita' itu.

Pada kempen pilihan raya umum ke-13, Abdul Hadi menyatakan pertindihan kerusi antara PAS dan PKR bertujuan menggelakkan calon daripada lompat parti. Tanpa menamakan calon, beliau juga berkata, ada calon PKR yang mengedar 'pil kuda' dan berpegang kepada ideologi komunis. “Nak jadi calon macam mana edar pil kuda? Orang PAS tak boleh kerja calon macam ni, terang-terang saya sebut," kata Abdul Hadi dipetik.

Kenyataan Tuan Guru Hj Hadi itu kita boleh tidak setuju dan kita boleh buat bantahan secara dalaman. Tuan Guru Hj Hadi bukan maksum, kita juga tidak maksum. Apakah jika Tuan Guru Hj Hadi tersilap maka beliau harus disaman? Bagaimana jika kita pernah buat silap sesama rakan kita, apakah kita juga sanggup menghadapi saman sebagai jalan penyelesaian? Di mana otak kita? Di mana sifat timbang rasa dan tolak ansur sesama rakan kita? Jika sikap itu tiada pada diri kita, kita tidak layak untuk menjadi pemimpin jauh sekali untuk menjadi calon. Memang patut pun beliau tidak menjadi calon.

Aku bukan taksub kepada Presiden PAS, apatah lagi aku orang PKR. Tetapi bagi aku cara orang PKR seperti ini memalukan. Aku teringat dulu, sewaktu Zul Kulim berada di dalam PKR beliau juga menyaman YB Khalid Samad di atas isu Kalimah Allah. Jadi, orang ini sama saja bangsatnya dengan Zul Kulim dan aku rasa beliau tidak harus berada dalam saf perjuangan PR.

Mohd-Shamsul-Mat-AminJawapan “pengedar pil kuda” kenapa umum saman Hadi ketika PRK K Besut
Nampaknya terasa hati benar bekas calon PKR, DUN Bukit Besi, Mohd Shamsul Mat Amin serta dua yang lain dengan kenyataan “pengedar pil kuda” TG Haji Hadi. Gamaknya diakah “pengedar pil kuda” tersebut?


Mohd Shamsul Mat Amin serta Mohamed Abdul Ghani Ibrahim (Kota Putera) dan Ahmad Nazri Mohd Yusof (Seberang Takir) memfailkan saman fitnah terhadap Presiden PAS kerana didakwa memfitnah. Dia berkata, dia kemurungan, kurang keyakinan diri dan  yang paling menjatuhkan maruahnya ialah masyarakat menganggapnya pengedar pil kuda.
Pelik dan ramai mempertikaikan kenapa diumumkan semasa PRK Kuala Besut. Tulis MSO di FB;
…Saman itu adalah hak bekas calon berkenaan sekiranya tuduhan itu mendatangkan masalah kepadanya. Tetapi kenapa diumumkan tindakan itu menjelang hari mengundi di Kuala Besut? Tindakan-tindakan tidak bijak politik beginilah yang menjadi penyakit dan menjejaskan peluang Pakatan untuk menang. Kalau ya pun nak saman Hadi kenapa diumum sekarang kenapa tidak selepas hari mengundi. Inilah politik dan bentuk setiakawan dan kerjasamanya.. tidak langsung mencerminkan keilhlasan dan dendam terus dibalas. Adakalanya tindakan orang politik lebih bodoh dari rakyat yang dipancing untuk dapatkan undi. – MSO
Rupa-rupanya dendam kepada TG hadi menyebabkan dia membuat laporan polis dan kenyataan media dua hari sebelum hari pengundian PRK Kuala Besut. Ditanya kenapa,
“Sebab Abdul Hadi buat kenyataan masa dah dekat pilihanraya, jadi saya rasa patutlah jika saya buat kenyataan ini pada masa sebelum pilihan raya kecil ini. Lagipun di sini ramai wartawan, jadi saya rasa kenyataan saya akan mendapat liputan meluas.”
Jawapan bebudak PKR yang perlu disekolahkan lebih mendalam oleh Anwar Ibrahim.
Kata-kata TG hadi pada 22 April ketika berceramah di Kampung Tebakang, Mukim Alor Limbat, Marang;
“Ada calon-calon yang kita khuatir, berdasarkan maklumat adalah tukang jual pil kuda. Nak jadi calon macam mana? Malah ada calon yang menjulang gambar Lenin, Stalin dan Karl Marx letak di markas. Orang PAS tidak boleh kerja dengan calon macam ini,” – Abdul Hadi.
Anwar perlu banyakkan tazkiran kepada orang-orang PKR berkaitan setiakawan dan kerjasama  dan perihal masa sesuai untuk menyaman!! - Ekeleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP Ten Minggu INI

Paling Popular