Grab the widget  IWeb Gator

Friday, June 28, 2013

Disebabkan segelintir Polis Punya Hal .. Rakyat kena bayar RM801,700

Tuduhan tu tak salah cuma tak tepat pasainya hasil kecederaan melampau tu la Kugan mati. Lagi pun belum tentu kecederaan yang menyebabkan kematian tu Navindran yang buat, mungkin ada lagi anggota polis lain yang buat lebih teruk dari Navindran.
Malaysiakini melaporkan:
Keluarga mendiang A Kugan – tahanan yang mati dalam lokap polis Subang Jaya pada 2009 – hari ini menang dalam saman sivil yang dikemukakan mereka ke atas polis dan kerajaan.
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pagi ini mengarahkan responden membayar ganti rugi RM751,700 kepada keluarga si mati dan RM50,000 lagi untuk kos lain.

Ibu Kugan, Indra Nallathamby, 43, pada Januari tahun lalu memfailkan saman sivil untuk menuntut kerugian RM100 juta dari kerajaan dan polis yang didakwanya melakukan "pembunuhan kejam" terhadap anak lelakinya. - Mkini
Aku yakin ramai yang macam aku yang dah lupa dengan kes Kugan ni. Bukan maksud aku lupa siapa Kuganyang mati dengan kesan kecederaan yang memang gila babi punya teruk dibelasah dalam lokap polis tentunya oleh anggota polis.

Aku tak pasti apa cerita dengan sekumpulan para pembunuh Kugan ni. Adakan depa-depa yang cukup celaka ni dah didakwa tapi yang tentunya belum ada yang didapati bersalah oleh mahkamah dan dijatuhkan hukuman, yang tu aku sangat pasti.

Malaysiakini juga melaporkan:
Beliau menamakan Ketua Polis Selangor ketika itu, Tan Sri Khalid Abu Bakar (kini ketua polis negara), pegawai polis Navindran Vivekanandan, Ketua polis Subang Jaya ketika itu, Zainal Rashid Abu Bakar (kini meninggal dunia) termasuk ketua polis negara ketika itu, dan kerajaan sebagai defenden. - Ibid.
Hasil carian goggle aku cuma jumpa berita kat bawah ni.

TheMalaysianInsider melaporkan:
SHAH ALAM, Sept 30 – Contrary to the expectations of A. Kugan’s family, only one policeman will be charged tomorrow in connection with the 22-year-old’s death. And, not for murder.

Instead, Attorney-General Abdul Gani Patail, in a statement today, said the policeman would be charged with voluntarily causing grievous hurt to extort a confession from the 23-year-old Kugan who died at the USJ police station lock-up in January.

The policeman, identified as Navindran Vivekanandan, will be charged at the Petaling Jaya Sessions Court. - TMI.
Mamat Navindran ni cuma dituduh atas kesalahan mendatangkan kecederaan melampau untuk paksa Kugan mengaku, bukan atas tuduhan membunuh.

Tuduhan tu tak salah cuma tak tepat pasainya hasil kecederaan melampau tu la Kugan mati. Lagi pun belum tentu kecederaan yang menyebabkan kematian tu Navindran yang buat, mungkin ada lagi anggota polis lain yang buat lebih teruk dari Navindran.

Dalam laporan lain TheMalaysianInsider ada melaporkan:
Kuala Lumpur High Court judge Datuk V. T. Singham said Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar, who was then the Selangor chief of police, is liable to misfeasance in the case

The judge's decision is expected to open the floodgates to possibly many other civil suits against the police,

Singham, in allowing the negligence suit, said he also believed that the injuries inflicted on Kugan could not have been done by one officer and that the senior officers cannot plead ignorance. - TMI.
Ada sapa-sapa yang ada detail perkembangan terkini pasai para pembunuh A Kugan ni?

Yang nyatanya duit RM801,700 tu tentu punya duit rakyat, bukan duit polis. Duit polis apanya kalau gaji polis pun dibayar dengan duit rakyat. -  SUMBER

KES KUGAN: KPN bersalah kerana cuba menutup "pembunuhan", penyelewengan jawatan awam
KES KUGAN: KPN bersalah kerana cuba menutup "pembunuhan", penyelewengan jawatan awamIbu kepada Kugan Ananthan, seorang suspek berumur 22 tahun yang dijumpai mati di dalam tahanan, berjaya memenangi kes samannya terhadap Kerajaan Malaysia dan Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar.

Semasa menyampaikan penghakimannya, Hakim Mahkamah Tinggi, VT Singham telah menyelar KPN Khalid kerana lalai untuk memastikan keselamatan suspek di bawah jagaannya. Khalid juga didapati bersalah kerana cubaannya untuk menyembunyikan punca kematian Kugan dan penyelewengan kuasa sebagai seorang penjawat awam.

Pada masa yang sama, Singham juga telah memuji N Surendran, seorang peguam hak asasi manusia yang telah bertungkus lumus untuk memastikan Kugan mendapat bedah siasat yang kedua.

Ibu Kugan N. Indra dianugerahkan pampasan ganti-rugi sebanyak RM 801,000 dengan tambahan bunga faedah sebanyak 5% dari masa kes itu difailkan.

S. Jayatha, seorang aktivis hak asasi manusia berkata, "Jumlah yang bakal diterima mungkin menjejak RM 1 juta jikalau ditambah dengan bunga faedah. Ini tentu akan membantu keluarga yang ditinggalkan Kugan namun malangnya ia tidak akan kembalikan Kugan."

Ibu Kugan ketika berjumpa dengan Malaysia Chronicle cuma sempat mengucap sambil diiringi air mata, "Ya, itu anak saya."

"Kami berasa lega yang mahkamah akhirnya memperakui bahawa Kugan sememangnya dianiayai. Namun kami masih tidak selesa kerana berlakunya banyak kes yang sedemikian rupa. Kenapakah pihak polis sanggup berbuat begitu?" tanya seorang lagi ahli keluarga Kugan kepada Malaysia Chronicle. - Malaysia Chronicle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP Ten Minggu INI

Paling Popular