Grab the widget  IWeb Gator

Saturday, June 15, 2013

Panas!! Kenapa bangunan milik kerajaan Malaysia boleh menjadi “Menara Umno"? Kenapa Tanah wakaf diwakafkan kepada wakil UMNO?

MenaraUmnoMisteri 3 kubur lama di Menara Umno Pulau Pinang
Runtuhnya antena Menara Umno Pulau Pinang adalah siri runtuhan yang melibatkan Umno sebelum ini.

Datuk Musa Sheikh Fadzir, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang, mengakui pejabat Umno hanya berada di tingkat enam dan tujuh bangunan tersebut tetapi tak mengakui kenapa keseluruhan bangunan tersebut menjadi Menara Umno. 

Bangunan tersebut milik JKP Sdn Bhd dan penyelenggaraannya juga berada di JKP Sdn Bhd. JKP Sdn Bhd telah ditubuhkan pada 12 Julai 1995 dan dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD).

Kenapa bangunan milik kerajaan Malaysia boleh menjadi “Menara Umno”? Kenapa JKP Sdn Bhd begitu bermurah hati menamakannya Menara Umno?

Persoalannya juga berapa banyak bangunan kerajaan Malaysia di seluruh negara menjadi ‘hak’ Umno BN?

Juga kenapa tanah wakaf tapak menara tersebut milik umat Islam Pulau Pinang bertukar tangan?
MenaraUmno2
 MenaraUmno1
Terdapat 3 kubur lama di atas tanah tersebut. Dikatakan asalnya tapak tersebut merupakan tanah wakaf dan mungkin 3 kubur lama di tanah tersebut adalah kubur mereka yang mewakafkannya.

Tanah wakaf ini akhirnya diwakafkan kepada wakil UMNO. Tanah wakaf ini akhirnya telah disita dan diletakkan di bawah MAIPP pada tahun 1973 akibat kegagalan pihak bertanggungjawab menjelaskan cukai tanah dan pintu yang berjumlah lebih kurang RM 14000.00.

Akhirnya, menara ini telah dibina pada tahun 1995 dan siap pada 1998 dengan ketinggian lebih kurang 93.6 m. Keistimewaannya pada bahagian atas menara ini mempunyai “sayap berdinding” yang boleh dilaraskan untuk mengawal pergerakkan angin.Rujuk Relaxjom

Nampaknya di bawah BN sebelum ini, tanah wakaf juga boleh bertukar tangan. Ada yang berkata selepas Umno runtuh di Pulau Pinang, menaranya pula yang menyusul!! - Ekeleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

TOP Ten Minggu INI

Paling Popular